Gackowska Dietetyk > Analiza wyników badań laboratoryjnych

 

W naszej pracy diagnostyka laboratoryjna jest puntem wyjścia do ustalenia w pełni spersonalizowanego planu żywieniowego.

W doborze planu żywieniowego dostosowanego do stanu klinicznego pacjenta pierwszym krokiem jest wnikliwa analiza: wyników badań laboratoryjnych, dziennika diety, aktywności fizycznej oraz czynników behawioralnych, które kształtują nasze codzienne nawyki żywieniowe. Szczególne znaczenie w tym procesie odgrywają testy diagnostyczne umożliwiające monitorowanie efektów wdrożonej dietoterapii. Podchodząc do pacjenta w sposób holistyczny, szukając przyczyny zaburzeń jego kondycji klinicznej naszym pierwszym krokiem jest wykonanie odpowiedniej diagnostyki.

Holistyczne podejście do wyników badań laboratoryjnych

Dla wszystkich parametrów laboratoryjnych zostały wyznaczone przez Krajową Izbę Diagnostów Laboratoryjnych dolne oraz górne zakresy referencyjne. Wartości tych przedziałów przedstawiają dane odnoszące się statystycznie do 95% populacji. Powinniśmy być świadomi, że parametry wykraczające poza granice zakresów referencyjnych nie muszą oznaczać obecności choroby. Z drugiej strony, wyniki mogą wciąż mieścić się w przedziale sugerowanym jako optymalny, mimo, iż są podwyższone w stosunku do wartości początkowo występujących u danego pacjenta. Obserwujemy proces zmian wyników badań laboratoryjnych. Opieranie się wyłącznie na jednorazowym oznaczeniu może być dla nas mylne i diagnostycznie mało wartościowe.

Praktycznym przykładem takiego parametru jest wartość hormonu przysadki mózgowej, który steruje pracą tarczycy (TSH). Jego sukcesywny wzrost, przekroczenie wartości funkcjonalnej powyżej 2,0 – 2,5 µU/ml wraz z objawami klinicznymi sugerującymi niedoczynność tarczycy powinna być dla nas bodźcem do pogłębionej diagnostyki (pełen panel tarczycowy wraz z USG tarczycy). Z tego powodu w wielu stanach klinicznych ważne są seryjne oznaczania danego parametru. Kolejnym ważnym aspektem jest świadomość różnic w zakresach referencyjnych między poszczególnymi laboratoriami, co wynika z odmiennych technik kalibracji aparatury. Wyniki badań są również zależne od wieku, płci, rasy, masy ciała czy stanu fizjologicznego badanego (ciąża, laktacja, stosowany model żywieniowy czy zmienność dobowa). Powinnyśmy mieć również świadomość, że otrzymywany od pacjenta wynik który interpretujemy może być obarczony błędem fazy przedlaboratoryjnej (zanim próbka krwi trafi do laboratorium) oraz nieprawidłowościami na poziomie pracy laboratorium.

monikagackowska.dietetyk
2531
 Photos
2034
 Followers
2411
 Following
Zupa sztoszik! Miała być botwinka a wyszedł.....krem z botwinki i batatów czyli weekendowe czyszczenie zawartości lodówki 😊
---------------------------------------------------
Potrzebujesz:
- pęczek botwinki;
- 2 duże bataty;
- 2 cebule;
- 5 młodych marchewek;
- 1 pietruszka;
- 2 ekologiczne kostki rosołowe;
- masło klarowane;
- sól himalajska, pieprz, ocet ryżowy.
----------------------------------------------------
W woku rozgrzałam masło klarowane, dodałam obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Poddusilam. Przełożyłam do szybkowaru, zalalam wodą do wysokości warzyw, wrzuciłam kostki rosołowe i przyprawy. Po 10 minutach zblendowalam, dodałam mleko kokosowe i posiekany koperek. Pyszności😍

#zupa#zupakrem#botwinka#bataty#szybkakolacja#dietetycznie#prostoizdrowo#instafood#dietetykwkuchni#Uwielbiam sezonowe szybkie posiłki - szczególnie mając dostęp do ekologicznych warzyw. 🥬🥑🍌Dziś koktajl - liście botwinki, borówki, awokado, banany, mleko kokosowe i woda wapniowo - magnezowa (warto po nią sięgnąć będąc na diecie bezmlecznej). Szybko i smacznie!
----------------------------------------------------------------------------
🥗Mój typowy dzień jedzeniowy w III trymestrze ciąży: (III trymestr to stan katabolizmu, w 40 tyg ciąży zapotrzebowanie płodu na węglowodany to ok. 75g co odpowiada 1/2 torebce ryżu + 1 banan.
----------------------------------------------------------------------------
- ŚNIADANIE białkowo - tłuszczowe (dobrej jakości kiełbaska lub ryba wędzona z @frymarkbydgoski na bazie ekologicznych sałat, duuużo warzyw, solidnie skropione olejem rzepakowym, konopnym, lnianym, z awokado czy wiesiołka;
- II ŚNIADANIE - owoce niskowęglowodanowe typu borówki, truskawki + orzechy bądź koktajl jak na załączonym zdjęciu. 2 x w tygodniu jogurt kozi od @malinowychrusniak_serykozie
- OBIAD: białkowo - tłuszczowy, głównie ekologiczne mięso + warzywa (m.in szparagi, młoda kapusta, botwinka, fasolka szparagowa), rzadko ryby ze względu na brak dostępności do dobrej jakości;
- KOLACJA: chleb gryczany z hummusem, pastami warzywnymi + duża ilość zieleniny.

Po drodze zakwas z buraków ekologicznych, woda z pyłkiem, miodem i cytryną i duuużo wody :)
Moja słabość to kawa z energią do kawy od @palce.lizac i małe grzechy czyli sorbety malinowe od Grycan.
 #instafood#koktajl#mlekokokosowe#botwinka#banany#borowki#dairyfree#szybkieposilki#sezonowo#zdroweposilki#dietetyk#ciaza#zywieniewciazy#3trymestr#healthyeating#cojescwciazy#lowcarb#mumtobe#zdrowenawyki#pomyslnakoktajl#Zaglądajcie jutro o godzinie 18:00 na FB Centrum Dietetyki Funkcjonalnej! Czekam na Wasze pytania. Do usłyszenia!
Monika

#livea#redukcja#dieta#zbilansowanadieta#zdroweodchudzanie#dietetyk#dietetykakliniczna#odchudzanie#badanialaboratoryjne#Jak wygląda/wyglądała u Was aktywność w ciąży? My nadal praktykujemy jogę (wskazaną od 14 tygodnia ciąży w Przestrzeń Jogi w Bydgoszczy) 2 x w tygodniu oraz zaczęliśmy zajęcia AKTYWANA MAMA pod okiem trenera, który ukończył kurs Medical Prenatal Training, również 2 x w tygodniu w @flow_motion_studio w Bydgoszczy. Dodatkowo wszędzie staramy się chodzić na pieszo, a w niedzielę na godzinny, dłuższy spacer (aktualnie 8 miesiąc ciąży). #aktywnoscwciazy#ciaza#aktywnamama#beactive#dietetyk#mumtobe#pregnancy#ruch#
?
Monika Gackowska - ZnanyLekarz.pl